Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Contact Info
Email: mastor[at]hna[dot]gr, mastorakis4567[at]gmail[dot]com
Τηλέφωνο: 210 45 81 370
Γραφείο: Β-ΧΧ, 2ος Όροφος Κτιρίου Εργαστηρίων
Δρ. ΜΑΣΤΟΡΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Καθηγητής, Διευθυντής Ηλεκτροτεχνίας & Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Διευθυντής Εργαστηρίου ΗΥ,
Ηλεκτρολόγος Μηχ. ΕΜΠ, 1988
Διδάκτορας Ηλεκτρ.Μηχ και Μηχ ΗΥ ΕΜΠ, 1992
Μαθηματικός ΕΚΠΑ, 1995

Ο Νίκος Μαστοράκης φοίτησε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών από το 1982 έως το 1984 και από το 1988 έως το 1989 χωρίς όμως να λάβει Πτυχίο, και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο από το 1984 έως το 1988 στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών απ'όπου έλαβε το Δίπλωμα του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού στα 4 έτη αντί για 5, με άριστα και πρώτος στο έτος του και αποφοίτησε ένα έτος νωρίτερα από την κανονική διάρκεια σπουδών. Εκπόνησε Διδακτορική διατριβή στην ίδια Σχολή την οποία επεράτωσε με Άριστα το 1992. Τα έτη 1993-1995 φοίτησε στο Τμήμα Μαθηματικών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Κατεύθυνση: Θεωρητικά Μαθηματικά) και τέλειωσε επίσης με Άριστα.

Τιμητικές διακρίσεις:

Ο Νίκος Μαστοράκης έλαβε Πρώτο βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας το 1982. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο ΕΜΠ έλαβε την Παπασταυρίδειο Υποτροφία λόγω εξαιρετικής επίδοσης, ενώ το 1991 ήρθε πρώτος στο διαγωνισμό του ΙΚΥ στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά. Είναι Επίτιμος Καθηγητής σε πολλά Πανεπιστήμια του Εξωτερικού. Το έτος 2008 το Πολυτεχνείο Κλουζ-Ναπόκα της Ρουμανίας του απένειμε τον Τίτλο το Επίτιμου Καθηγητή. Το ίδιο έτος, 2008, έλαβε Τιμητική Βράβευση από την Ακαδημία Επιστημών του Βουκουρεστίου, Ρουμανία. Το 2011 τον Τεχνικό Κολλέγιο Βούδαπεστ Τεκ τον τίμησε με τον Τίτλο του Επίτιμου Καθηγητή, ενώ τον τίτλο του Επίτιμου Καθηγητή του απένειμε και το Πανεπιστήμιο Ομπούντα, Βουδαπέστη, Ουγγαρίας το 2012.Το 2014-2015 υπήρξε Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Σαλέρνο, Σαλέρνο, Ιταλίας. Είχε επίσης προσκληθεί από τον Καθηγητή Lotfi A. Zadeh ως Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Berkeley ως Επισκέπτης Καθηγητής για ένα έτος.

Ερευνητικό έργο κι επιτεύγματα:

Η ερευνητική του δουλειά πάνω στην παραγοντοποίηση πολυωνύμων πολλών μεταβλητών τον έκανε ιδιαιτέρως γνωστό, αφού ήταν ο πρώτος που ασχολήθηκε με αυτό το άλυτο πρόβλημα. Έχει ακόμα ασχοληθεί με τη σχεδίαση πολυδιάστατων φίλτρων, με ευστάθεια και περιθώριο ευστάθειας πολυδιάστατων συστημάτων, καθώς και με διάφορα θέματα επεξεργασίας σήματος, προσομοίωσης, ενέργειας και ανάπτυξης software. Έχει ακόμα ασχοληθεί με τη λογοτεχνία γράφοντας ένα βιβλίο με 28 Διηγήματα, Γραμματική και Συντακτικό της Κρητικής διαλέκτου και ένα ακόμα βιβλίο με συλλογή άρθρων του στον αθηναϊκό και κρητικό τύπο.